SVO CONSERVACIO I ACTIVITATS

Pàgina dedicada a la divulgació de les activitats de la Societat Valenciana d'Ornitologia i de la resta de grups amics. Notícies i convocatòries ecologistes del País Valencià i els problemes de conservació que patim.

29 d’abril 2007

MASSA CRÍTICA VALÈNCIA


"COMPROMÍS PEL TERRITORI" VOS CONVIDA A CONTINUAR RECOLZANT LES CONVOCATÒRIES DE LA MASSA CRÍTICA VALÈNCIA
DIVENDRES 4 DE MAIG 2007
19:30h Plaça de La Mare Déu (Verge)
"LA REVOLUCIÓ DE LES BICICLETES"
BICI SÍ,GRÀCIES
Un agraiment pel cartell a Karla Saravia

TROBADA D’ESCRIPTORS PEL CABANYAL


"COMPROMÍS PEL TERRITORI"

ens anima a acudir als actes de la

IX EDICIÓ DE PORTES OBERTES

organitzats per la Plataforma Salvem Cabanyal

Recolza amb la teua assistència els anys d'esforç de la Plataforma per impedir la destrucció d'un barri

www.cabanyal.com

plataforma@cabanyal.com

LA PLATAFORMA SALVEM EL CABANYAL- CANYAMELAR VOS INVITA A ASSISTIR

IX EDICIÓ DE PORTES OBERTES

TROBADA DESCRIPTORS PEL CABANYAL

El compromís de lescriptor

(del 4 al 6 de maig de 2007)

L’OBERTURA

Divendres, 4, 20:00 h. Aula Magna de la Universitat. *

- Inauguració de la trobada: José Luis Sampedro.

Acompanyat de Martí Domínguez, Quique Falcón, Olga Lucas, Susana Fortes y Manel Rodríguez.

- Presenten: Alfons Cervera i Empar Gualberto.

LA TROBADA

* Dissabte, 5. Ateneu Marítim. El Cabanyal.**

- Taula 1, 12:00 h. La literatura: insurrección permanente

- Belén Gopegui Modera: Alfons Cervera

- Constantino Bértolo (Col·lectiu Todoazen)

- Martí Domínguez

- Benjamín Prado

- Taula 2, 19.30 h. La raíz y el escritor, el compromiso con el territorio.

- Julio Llamazares Modera: Artur Gallego

- Juan Cruz

- Susana Fortes

- Fernando Delgado

EL COMIAT

Diumenge 6. De matí. El Cabanyal

- A les 11.30 h., a l’Escorxador***

. Poesia a peu de carrer. Taller de Quique Falcón.

. Trobada de poetes organitzat per Manel Rodríguez.

- A les 14.30 h., dinar.

* De vesprada. El Cabanyal

- A partir de les 19.30 h. Ateneu Marítim.

. Acomiadament musical amb Sonora Latina.

. Projecció del vídeo Ja en tenim proa y otros...

* Aula Magna – Carrer Universitat, 2 (Edifici La Nau)** Ateneu MarítimCarrer de la Reina, 68 (Canyamelar)*** EscorxadorCarrer Sant Pere, 27 (Cabanyal)

www.cabanyal.com

plataforma@cabanyal.com

23 d’abril 2007

UNA BUENA NOTICIA,

En el Islote de Benidorm.

La Garceta anida por primera vez en el Parque Natural de Serra Gelada

La Comunitat pasa de tener tres colonias en L’Albufera, el Hondo y las Salinas de Santa Pola, a cuatro.


Valencia (22-4-07).- La Garceta Común (Egretta garzetta) ha anidado por primera vez en el Parque Natural de la Serra Gelada, concretamente en la Isla de Benidorm, con lo que pasa de tener tres puntos de reproducción en la Comunitat, en L’Albufera, el Fondo d'Elx y Santa Pola, a cuatro.

El lugar elegido por la Garceta para instalarse y construir sus nidos, la isla de Benidorm, es un área de especial protección del Parque Natural Serra Gelada y su entorno litoral y Zona de Especial Protección para las Aves (ZEPA).

Según ha explicado el conseller de Territorio y Vivienda, Esteban González Pons, “la protección y vigilancia de esta zona, cuyo acceso es restringido y en el que sólo se permiten actuaciones de gestión del espacio y de investigación, parece haber sido determinante para que los individuos de esta especie decidieran colonizar este lugar”. Según ha destacado el Conseller, el islote de Benidorm siempre ha sido un paraíso para las aves, pero sin duda, desde que fue declarado Parque Natural, la presencia de aves se ha incrementado considerablemente y lo que es más importante, se ha constatado la nidificación de especies que antes no se reproducían en la isla, como la gaviota Audouin y ahora, la Garceta.

Desde que fueron localizados los huevos de esta singular especie el 30 de marzo, han nacido 17 pollos, aunque aún quedan 37 huevos por eclosionar. Durante la época de cría, desde el Parque Natural se continuará con el seguimiento de la colonia para obtener datos que permitan conocer mejor esta nueva zona de reproducción, cuya principal particularidad es su carácter insular. De hecho, es la única colonia de estas características de toda la Comunitat Valenciana.

Su población reproductora ha experimentado un aumento durante las últimas décadas, oscilando en torno a las 1.000-2.000 parejas, según las condiciones hidrológicas y representa uno de los principales núcleos de población de la especie en España. Durante la invernada parte de esta población se desplaza a África, pero se pueden censar más de 3.000 ejemplares invernantes, por lo general ligados a los diferentes humedales.

Fuente: Conselleria de Territori i Habitatge de la Generalitat Valenciana.

20 d’abril 2007

CALENDARI D'ACTIVITATS SVO. abril-maig


El Grup d’Anellament Marjal del Moro realitza sessions d’anellament a Massamagrell. Tindrem possibilitats d’observar els passeriformes de L’Horta Nord així com qualsevol dels abundants migradors prenupcials que segueixen la línia costanera.

També han començat recentment l'estació de anellament PASER (Pla d’Anellament per al Seguiment d'Espècies Reproductores) a la Marjal del Moro, en la qual anellent els caps de setmana.

Per ampliar informacions contacteu amb svo_secretari@yahoo.es

CALENDARI D’ACTIVITATS SVO. 26/04.


Dissabte 26 de maig: Assemblea General de la Societat Valenciana d’Ornitologia.

Al matí, es realitzarà una interessant excursió al Parc Natural del Prat de Cabanes, guiada pel nostre company i expert coneixedor del Prat Gregorio Ros, que ens endinsarà en el Parc comentant les espècies presents, amb especial atenció a les espècies nidificants. El lloc de concentració és l'Institut de Acuicultura de Torre de la Sal (IATS), a les 9 del matí.

Per la vesprada, es realitzarà l’Assemblea de Socis a les 17:00 h al mateix Institut de Acuicultura de Torre de la Sal (IATS), situat al mateix parc.

ORDRE DEL DIA.

1º. Lectura i aprovació de l’acta anterior.

2º. Línies d’actuació i projectes de futur.

3º. Aprovació dels comptes de l’exercici 2.006.

4º. Aprovació del Pressupost per al present exercici.

5º. Precs i preguntes.


Per a més informació sobre els accessos al IATS en: http://www.iats.csic.es/accesos.html,

Per ampliar informacions contacteu amb; svo_secretari@yahoo.es



CALENDARI D’ACTIVITATS SVO. 18/05


Divendres 18 de maig: Conferència “Introducció a l’observació d’aus marines”. A la Fundació de la Solidaritat i el Voluntariat de la Comunitat Valenciana (c/ Fontcalent, 1- València) a les 19:00h.

Conferència impartida per Lluís Aleixos, tresorer de la SVO i gran coneixedor de les aus marines de la Comunitat Valenciana. Lluís realitzarà una conferència introductòria sobre els aspectes necessaris per a una correcta observació de les aus marines, així com una descripció de les espècies que es poden observar en la nostra Comunitat en les diferents estacions.

Per a més informació: svo_secretari@yahoo.es

CALENDARI D’ACTIVITATS SVO. 13/05


Diumenge 13 de maig: Excursió a la comarca de la Manchuela (Albacete).

El nostre company José Reyes i la Sociedad Albacetense de Ornitología (SAO) guiaran aquesta excursió per a poder censar la població reproductora de Xoriguer Petit (Falco naumanni) en aquesta bella comarca manchega, visitant diversos pobles com: Alcalá del Xúquer, Casas Ibáñez o Villamalea. També podrem aprofitar l'ocasió per a confirmar la presència de l'escassa Alosa Ricotí (Chersophilus duponti).

Per a més informació: svo_secretari@yahoo.es

CALENDARI D’ACTIVITATS SVO. 5 i 6 maig.


Dissabte i diumenge 5 i 6 de maig: Trobada d’Anelladors a la Serra de Gúdar. El Grup d’Anellament LLEBEIG organitza una Trobada d’Anelladors a l’estació d’anellament de la Serra de Gúdar (Terol).

Mes a més informació al BLOG:

http://anellamentsvo.blogspot.com

CALENDARI D’ACTIVITATS SVO. 27/04


Divendres 27 d’abril: Conferencia “Estudi d’una colònia de Xoriguer (Falco tinnunculus): paràmetres reproductius, comportament i alimentació”. A la Fundació de la Solidaritat i el Voluntariat de la Comunitat Valenciana (c/ Fontcalent, 1- València) a les 19:00h.

Conferència impartida per Gabi Llorens, biòleg i membre de la SVO, que ha realitzat un exhaustiu seguiment a una colònia reproductora de Xoriguer (Falco tinnunculus) situada en una pedrera de la comarca de L’Horta Nord. Ens mostrarà els resultats obtinguts durant aquest intens seguiment, així com peculiaritats de les parelles reproductores.

Per a més informació: svo_secretari@yahoo.es

CALENDARI D’ACTIVITATS SVO. 15/04 al 15/07

Del 15 de abril al 15 de juliol continuem amb els censos per a realitzar el "ATLAS de las AVES de la COMARCA de REQUENA-UTIEL".

Es tracta d’una metodologia basada en el mostreig amb el mètode d’Estació d’Escolta. Es realitzen 8 estacions per jornada preferentment els caps de setmana.

Oferim la possibilitat de conèixer de primera mà la realització dels mètodes d’estudi a un màxim de dos col•laboradors per jornada de cens.

Per a més informació i/o col•laboració en el cens, contacteu amb svo_secretari@yahoo.es

21/04 DEFENSEM LA NOSTRA TERRA




LA SVO ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ


Colectivos ecologistas denuncian la destrucción "salvaje" de la ribera del río Júcar a su paso por Jalance. El Ayuntamiento de Jalance justifica las obras para proteger los cultivos

EL PAIS.COM COMUNITAT VALENCIANA. 18/04/2007

MIGUEL ÁNGEL PALLÁS - Jalance - //


La Sociedad Valenciana de Ornitología (SVO), el Grupo de Estudio de Rapaces de Valencia (GER) y la Sociedad Española de Ornitología (SEO) han denunciado públicamente la destrucción "salvaje" de las riberas del río Júcar a su paso por el término municipal de Jalance (Valle de Ayora), así como "el absurdo dragado del lecho que amenaza con acabar con la rica fauna piscícola existente". Los trabajos, que cuentan con el visto bueno de la Consejería de Medio Ambiente, están siendo realizados a instancias de la Confederación Hidrográfica del Júcar, aunque para los ecologistas "podrían carecer del preceptivo proyecto de ejecución". Este último extremo, por contra, ha sido negado por el Ayuntamiento de Jalance, desde donde se afirma que esta actuación "es necesaria para evitar las inundaciones periódicas de las tierras de cultivo de la zona". El Consistorio señala que las protestas de los ecologistas son "sólo para apuntarse un tanto y darse a conocer".

Javier Armero, portavoz de la Sociedad Valenciana de Ornitología, asegura que "la Confederación Hidrográfica del Júcar se ha saltado un montón de leyes para poner en práctica una destrucción salvaje e irracional de estas riberas, que ha talado, roturado, arrancado y destruido, arrasando completamente la zona". La Sociedad Valenciana de Ornitología (SVO), la Sociedad Española de Ornitología (SEO/Birdlife) y el Grupo de Estudio de Rapaces de Valencia (GER) son algunas de las organizaciones que han expresado su oposición a las obras al paso del Júcar por Jalance. La Ley Forestal de la Comunidad Valenciana y su Reglamento; la Ley de Aguas y su Reglamento del Dominio Público Hidráulico, junto con la Ley de Pesca Fluvial (de 20 de febrero de 1942) y el Reglamento de Pesca Fluvial (Decreto del 6 de abril de 1943) son algunas de las leyes vulneradas, según los ecologistas, para quienes también se han infringido con esta "irracional" actuación el Catálogo Valenciano de Especies Amenazadas de Fauna y la Ley de Cooperación de los Espacios Naturales y de la Flora y Fauna Silvestre. El hecho es que varias retroexcavadoras, ayudadas por varios operarios, han conseguido diezmar la flora y fauna existente en ambas márgenes del Júcar en un trecho de más de un kilómetro de longitud, mediante el dragado del lecho del río, con cuyo barro han levantado en cada orilla un talud de casi cuatro metros de altura que ha modificado significativamente el perfil del cauce. "El daño no es sólo de carácter paisajístico, ya que al depositar este barro en las orillas, junto con la destrucción total del limo del lecho, que ofrece refugio y alimento a una rica fauna piscícola, se están asfixiando especies vegetales más interesantes, como los tamarindos, los sauces, los olmos o los fresnos de flor, que serán desplazadas por otras comunidades más oportunistas como las cañas o los carrizos", ha explicado el presidente del GER, José Reyes Álvarez.



09 d’abril 2007

UN PROGRAMA PER LA TERRA.


El 27 de maig de 2007 es celebraran eleccions autonòmiques en tretze de les comunitats autonòmiques de l’Estat espanyol. Les comunitats autònomes tenen àmplies competències en molts aspectes fonamentals per a assolir un futur sostenible per al nostre país.

Tenen, per exemple, competències exclusives en matèria ambiental i d’ordenació territorial, per la qual cosa la seua aplicació és fonamental per a aconseguir unes polítiques basades en el desenvolupament sostenible i aparcar la visió parcial i a curt termini que encara les governa en gran mesura.

L’amplitud de la crisi ambiental global, encapçalada per el cada vegada més perceptible canvi climàtic i l’esgotament dels recursos naturals, és de tal magnitud que requereix un canvi radical en les polítiques desenvolupades per totes les administracions i, molt especialment, pel seu alt grau de responsabilitat mediambiental, per les comunitats autònomes.

Aquestes eleccions suposen una gran oportunitat per a que tots els partits polítics es comprometen que les administracions autonòmiques donen un important canvi a les seues insostenibles polítiques. Per açò, les organitzacións ecologistes presenten aquest document.

Podeu llegir la proposta dels grups ecologistes d'àmbit estatal,
punxant aqui.