SVO CONSERVACIO I ACTIVITATS

Pàgina dedicada a la divulgació de les activitats de la Societat Valenciana d'Ornitologia i de la resta de grups amics. Notícies i convocatòries ecologistes del País Valencià i els problemes de conservació que patim.

28 d’octubre 2007

ANUARI ORNITOLOGIC DE CASTELLÓ 2005


Acaba d'editar-se en format pdf

l'Anuari Ornitológic de Castelló 2005.


Vos el podeu descarregar en:

http://www.internatura.org/aocs/

Així com els anuaris anteriors de 2003 i 2004, si no els teniu ja.

La nostra felicitació als autors de la publicació per l'excel·lent treball que han realitzat i per posar-lo a disposició de tots.

Si disposeu d'alguna observació corresponent a l'any 2006, els autors sol·liciten cites de la província corresponents a aquest any. Les podeu enviar a:


Anuario Ornitológico de Castellón
Apdo. de correos 566
12080 Castellón
E-mail: info_aocs@internatura.org


COORDINACIÓ: Enrique Luque y José Vte. Ortiz
COMITÈ EDITOR: Josep Bort, Juan L. Bort, Vicent Esteller, Enrique Luque. José Vte. Ortiz i Miguel Tirado.


Etiquetes de comentaris: , ,

XV TROBADES D'ANELLADORS A ALCOI.


Com ja sabeu, durant el pròxim pont (1-4 de Novembre), tindran lloc a Alcoi les XV Trobades de Anelladors amb el títol “Anellament i Conservació”.

Diversos membres de la SVO anem a assistir, uns estarem més dies i altres menys. Si algú de vosaltres està encara interessat a assistir (encara que sigua un dia) pot apuntar-se.

Teniu complerta informació del programa d'activitats i el tríptic en:

http://www.epsg2. upv.és/congresoa nillamiento/index.htm.

http://www.epsg2.upv.es/congresoanillamiento/Triptico.pdf

Ens veiem per Alcoi.

Missatge de Toni Polo del Grup de Anellament LLEBEIG en el FORUM SVO Aus.

15/11/07.


Como sabéis, del pasado 1 al 4 de Noviembre se celebraron en Alcoi (Alacant) los XV Encuentros de Anilladores. Estos encuentros llevaban por lema "Anillamiento y conservación" y en ellos se celebró también el 50 Aniversario del Centro de Migración de Aves (CMA).

Hay que felicitar a los organizadores de los Encuentros, y especialmente a los grupos de anillamiento REIET y PIT-ROIG, porque lo cierto es que éstos han estado al nivel de un congreso científico. Por contra, quiero dar un pequeño tirón de orejas a los anilladores de la Comunitat Valenciana que no asistieron, dado que en esta ocasión lo tenían más cerca que nunca (aunque los pasados Encuentros hace dos años en Castelló también lo tuvieron fácil...). Y es justo citar aquí los nombres de los anilladores de la SVO que nos representaron en este evento, por su interés en asistir y esfuerzo por sacrificar un puente festivo para estos menesteres. Son: Marco Matilla, Pep Portolés, Marcos González y Pedro Del Baño, todos miembros del Grupo de Anillamiento LLEBEIG.

Mensaje de Toni Polo en el FORO SVO Aves.

Grupo de Anillamiento LLEBEIG.

15/11/07.

Me sumo a la felicitación de Toni Polo para los organizadores del XV Encuentro de Anilladores.

Buen trabajo.

Mensaje de Marco Matilla en el FORO SVO Aves.
Grupo de Anillamiento Llebeig.

17/11/07.

Pues como miembro de la SVO y organizador (uno de ellos) de los XV Encuentro de Anilladores daros las gracias por las felicitaciones, que se agradecen después de todo el trabajo llevado a cabo. Ahora esperemos que los próximos -a celebrar en Ceuta o Canarias- nos deporten también sorpresas agradables. Y esperemos que la distancia no sea motivo para no asistir (aunque quizás lo sea para asistir, dada la escasa presencia autóctona que bien señalaba Toni).

Por cierto, y aunque no era el objetivo de mi mail comentar que voy a estar 3 semanitas por Sheffield (Inglaterra) y cómo no aprovechare en lo que pueda para anillar con gentes del lugar. Hoy he ido a un pueblecito cercano llamado Morton y hemos anillado por una granja embarrada por las lluvias. Los resultados -con nombres clásicos para los páridos- han sido bastante interesantes:

Passer montanus 12 ex

Fringilla montifringilla 1 ex.

Parus caeruleus 23 ex.

Carduelis carduelis 3 ex.

Prunella modularis 3 ex.

Parus major 10 ex.

Turdus merula 10 ex.

Aegithalos caudatus 19 ex.

Regulus regulus 1 ex.

Fringilla coelebs 1 ex.

Sitta europea 1 ex.

Erithacus rubecula 4 ex.

Dendrocopos major 2 ex.

Carduelis chloris 1 ex.

Troglodytes troglodytes 1 ex.

Mensaje de José Luis Greño en el FORO SVO Aves. Fotos de Toni Polo.

Etiquetes de comentaris: , ,

CONFERÈNCIES SVO.

CONFERÈNCIES organitzades per la
SOCIETAT VALENCIANA
d'ORNITOLOGIA.
SVO



Serra Perenxisa.


Dijous 8 de novembre.


Conferència: “ACOSPER i el paratge municipal de la Serra Perenxisa"

Impartida per Daniel Rodrigo on ens il•lustrarà sobre els valors naturals d'aquesta serra que ocupa part dels termes de Bunyol, Xiva i Torrent així com la árdua tasca de ACOSPER (Associació per a la Conservació de la Serra Perenxisa) per a assolir la declaració com Paratge Natural Municipal de la Serra Perenxisa a Torrent.

A les 19:00 hores en la Fundació de la Solidaritat i Voluntariat de la Comunitat Valenciana (c/ Fontcalent, 1- València).

Foto de Pedro A. Del Baño.



Etiquetes de comentaris: , , , ,

27 d’octubre 2007

EN 2007 XIFRA RECORD DE PARELLES DE MILOCA.

Miloca (Neophron percnopterus)


La miloca (Neophron percnopterus) es va extingir en la dècada dels 70 del nostre territori


Augmenten les parelles reproductores al País Valencià on l'espècie es troba en expansió, al contrari que en la resta d'Espanya. La major població es troba a la província de Castelló amb 11 parelles reproductores. El País Valencià ha registrat una xifra rècord de parelles nidificants de miloca (Neophron percnopterus) aquest any.


Aquestes aus carronyeres van estar pràcticament extingides al País Valencià cap als anys 70. Des dels anys 90, la Conselleria de Medi Ambient realitza un seguiment exhaustiu de la reproducció d'aquesta espècie, el que ha permès constatar la recuperació, expansió i recolonització per part de la miloca (Neophron percnopterus) de Castelló i València.


La miloca (Neophron percnopterus) reapareix com nidificant al País Valencià en 1989, amb una parella a la província de Castelló. Des de llavors no ha deixat d'augmentar al contrari de la tendència detectada en la resta d'Espanya on es considera una espècie greument amenaçada. Pel que fa a la província de València, el passat any es va confirmar per primera vegada la reproducció d’una parella en els Serrans, i s'han tornat a reproduir aquest any.


En 2007 s'han reproduït un total de 12 parelles, però també s'han conegut noves cites d'altra parella en època reproductora en altra comarca valenciana, de confirmar-se la seva reproducció en el futur, quedaria demostrada la lenta però contínua expansió cap al sud i no seria estrany una futura colonització de les serres del nord d'Alacant.


Rafa Muñoz. (Basat en dades de la WEB de Conselleria de Medi Ambient).


Podeu ampliar informació sobre l'evolució de la miloca en el País Valencià, consultant els enllaços inferiors a dos articles dels nostres companys de la SVO Clara García Ripollés i Pascual López, experts en aquesta espècie.


LÓPEZ, P. & C. GARCÍA. Tamaño poblacional y parámetros reproductores del Alimoche Común (Neophron percnopterus) en la provincia de Castellón, Este de la Península Ibérica.

DUGASTELLA vol 4. any 2007.

El Alimoche se recupera en la Comunidad Valenciana. Clara García-Ripollés, Martí Surroca, Pascual López López y Juan Jiménez.

Quercus nº 255. Mayo de 2007.

.

Etiquetes de comentaris: , , , , , ,

26 d’octubre 2007

Inundacions: És culpable la vegetació de ribera?


Neteja del llit del riu Magre, Utiel.


SOBRE LES DARRERES INUNDACIONS A LA MARINA I ALTRES COMARQUES VALENCIANES


EL CREIXEMENT URBÀ DESCONTROLAT PORTA AQUESTES CONSEQÜÈNCIES


DES DE COMPROMÍS PEL TERRITORI VENIM RECLAMANT UNA ORDENACIÓ SOSTENIBLE DEL TERRITORI QUE LIMITE L’EXPANSIÓ URBANA.



COMPROMÍS PEL TERRITORI considera com una de les principals causes de l’agreujament de les conseqüències de les passades precipitacions el creixement urbà descontrolat que multiplica el risc front a les inundacions.

Tot i considerar el caràcter extraordinari de les pluges de la passada setmana a la comarca de La Marina, cal dir que aquests episodis es repeteixen de manera cíclica. No obstant poc s’ha fet en aquesta comarca per reduir els efectes d’aquestes riuades, ben al contrari, un factor determinant de la gravetat dels efectes de les riuades cal buscar-lo en l’acció humana.

- L’augment de l’escorrentia com a conseqüència de la pèrdua de permeabilitat del sòl causada per la desforestació, l’abandonament de l’agricultura i l’ocupació del sòl per a usos urbans i infraestructures.

- La presència d’edificacions o d’elements que fan un efecte barrera. Com ha ocorregut en aquest cas amb els ponts o altres construccions en la desembocadura dels barrancs.

- La urbanització en zones inundables. Al respecte l’informe de la Universitat d’Alacant conclou que “el risc d’inundacions en la província d’Alacant ha augmentat a causa de l’ocupació imprudent d’espais amb perill d’avinguda”.

Conegudes aquestes circumstàncies, COMPROMÍS PEL TERRITORI considera inacceptable l’actitud d’alguns representants públics d’atribuir, com a única causa, a la vegetació dels llits dels barrancs, les conseqüències de la riuada, per a desviar així les seues responsabilitats per la construcció abusiva.

El que ha passat a la Marina pot passar a altres comarques valencianes on els factors abans esmentats es repeteixen igualment. Per exemple, a la Ribera on el 1999, la Direcció General d’Urbanisme ja assenyalava que el 24 % del nou sòl urbanitzable previst s’ubicava en àrees de risc d’inundacions. A causa de la multiplicació dels plans d’urbanisme dels darrers anys aquest percentatge ha augmentat substancialment.

L’Horta de València on les previsions d’urbanització en les riberes del Túria, des de Manises i Riba-roja fins a Pedralba, s’ha multiplicat els darrers anys fins a superar els 30 milions de metres quadrats. També podríem parlar de Torrevella, el Camp de Túria, La Plana de Castelló o la Safor. En els últims cinquanta anys el risc front a inundacions s’ha multiplicat enormement al nostre territori. El creixement urbà descontrolat porta aquestes conseqüències.

Des de COMPROMÍS PEL TERRITORI venim reclamant una ordenació sostenible del territori que limite l’expansió urbanística. La demanda d’aquest instrument de planificació és ja un clam.
Una directiva europea sobre gestió de zones inundables ha entès que l’ordenació del territori és l’eina més eficaç per a evitar catàstrofes en el futur.


A més aquest darrer episodi ha demostrat que cal actualitzar els mapes de riscs d’inundacions. De manera urgent cal executar una restauració forestal que rebaixaria fins a un 30% una crescuda del rius. És necessari també el manteniment de l’agricultura que contribuiria igualment a reduir el risc d’inundacions.

www.compromispelterritori.org.



Etiquetes de comentaris: , , , , ,

TALLER JURÍDIC XARXA NATURA 2.000


La gestió de la Xarxa Natura 2000 planteja reptes de futur, tant per als tècnics de les diferents administracions afectades, com per la població en general. En aquest sentit s'han detectat diferents elements que caracteritzen la realitat social de la Xarxa Natura 2000:

El desconeixement d'aquesta eina per la població.

Una percepció negativa deguda a la restricció d'usos.

Un desconeixement i escassa comprensió de la normativa.

Per damunt de tot, les diferents possibilitats d'implantació de nous models de gestió, on la Custòdia del Territori pot jugar un paper important en el desenvolupament d'aquests espais.

En aquest sentit SEO/BirdLife i Avinença, amb el patrocini de la Conselleria de Medi ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, han organitzat un taller dirigit als tècnics de les diferents administracions amb l'objectiu de treballar des del punt de vista jurídic la Xarxa Natura 2000 a fi de detectar i superar els dubtes i problemes que susciten la normativa comunitària i estatal amb incidència, directa o indirecta, en la Xarxa Natura 2000. Valorar com es pot ajustar la Xarxa Natura 2000 en l'esquema d'ordenació territorial de la Comunitat Valenciana.

El Taller té un total de 35 places limitades, i la matricula serà de 25 €. El preu inclou l'assistència, documentació, manutenció i allotjament en aquells casos justificats.

Els interessats en aquest taller han d'enviar fins al 30 d'octubre les sol·licituds mitjançant el formulari d'inscripció al FAX: 96-338.04.48

També enviant correu a , aquesta adreça de correu electrònic està protegida contra els robots de spam, necessita tenir javascript activat per a poder veure-la indicant en l'objecte del missatge "taller jurídic".

Mes informació en http://www.custòdia territorivalenci a.org/index. php


Etiquetes de comentaris: , , , , ,

22 d’octubre 2007

"FLORA Y FAUNA DE VENTA DEL MORO"


Dijous 25 d'octubre.


Conferència presentació del llibre "Flora i Fauna de Venta del Moro" escrit pels nostres companys de la SVO Javier Armero, Antonio López, Víctor París i Carlos Sáez.


A les 19:00 en la Fundació de la Solidaritat i el Voluntariat de la Comunitat Valenciana (c/ Fontcalent, 1- València).

Al finalitzar l'acte es podran adquirir exemplars al preu de 18 €.

Es realitzarà una projecció audiovisual de l'obra i es presentarà el treball comentant el seu contingut. El llibre, escrit en Castellà, consta de 300 pàgines i està il·lustrat a tot color amb fotografies de molts membres de la SVO així com dels propis autors.

Els seus cinc capítols son:

El terme municipal
La flora i vegetació
La fauna
La problemàtica de conservació
Rutes d'interès natural
.



Dijous passat 25 d'octubre es va realitzar la presentació del llibre "Flora i Fauna de Venta del Moro" en la Fundació de la Solidaritat i Voluntariat de la Comunitat Valenciana "Fundar".


Els seus autors (Javier Armero, Toni López, Víctor París i Carlos Sáez), van explicar les diferents parts que té el llibre, així com una sèrie de curiositats sobre l'elaboració del mateix. A aquest esdeveniment van acudir un bon grup de persones, socis de la SVO, col·laboradors i simpatitzants, interessades en el llibre, les quals van valorar l'esforç i dedicació emprat pels autors.


El pròxim 14 de desembre es realitzarà un altra presentació del llibre en la Biblioteca Municipal de Requena a les 20:00 h, escollida per ser la capçalera comarcal.


Text i foto de Pedro A. Del Baño en el FORUM SVO Aus.

Etiquetes de comentaris: , , , ,

19 d’octubre 2007

TORTUGES MEDITERRÀNIES A LA SERRA D'IRTA



La tortuga mediterrània es va extingir a la Comunitat Valenciana.


Tortuga mediterrània (Testudo hermanni)


La Conselleria
de Medi ambient confirma ara la reproducció de la Tortuga
mediterrània en la Serra d'Irta, Castelló.


En la Serra d'Irta es realitzen re-introduccions des de 2002. Els exemplars d'aquesta espècie, catalogada en perill d'extinció, són criats en captivitat a La Granja del Saler



València (13-10-07).- La Conselleria de Medi Ambient ha confirmat la reproducció d'exemplars de tortuga mediterrània a la Serra d’Irta amb la localització d'ous i joves. De moment, aquest Parc Natural i el del Desert dels Palmes, són els únics punts de la Comunitat Valenciana en els quals habiten poblacions estables d'aquesta espècie protegida.


La Generalitat va iniciar el projecte de re-introducció de la tortuga mediterrània amb la reproducció d'exemplars en captivitat. A l'any 1999 es va iniciar una segona fase de aclimatació per a introduir-les en el Desert dels Palmes. La finalitat era valorar l'adaptació de les tortugues a la zona per a plantejar posteriors alliberaments, ja que aquesta serra es va considerar el límit més meridional de la seva antiga distribució.


Després de l'èxit d'aquesta fase, en la qual es va comprovar la perfecta adaptació dels exemplars, inclosa la seva reproducció, es va realitzar una segona fase d'alliberament en 2002, que també es va considerar un èxit per les dades obtingudes supervivència, d'augment de pes i desplaçaments de les tortugues alliberades.


En 2005 i després d'aquesta reintroducció es va decidir continuar amb el projecte en altra serra litoral de la província de Castelló, la Serra d'Irta. En aquesta zona s'han realitzat un total de 124 soltes. Durant aquestos tres anys s'han instal·lat emissors per al seu seguiment en el camp. Cada setmana es localitzen les tortugues marcades i es prenen mesures biomètriques i el seu pes, per a comprovar la seva adaptació al medi.



Serra d'Irta, Castelló, juliol 2006.


Els resultats encara que no són definitius indiquen que els exemplars alliberats estan aclimatant-se correctament. Està previst que en pocs mesos es realitze un nou alliberament amb exemplars procedents de les instal·lacions de reproducció de tortugues que el Govern Balear gestiona en l’Illa de Mallorca. El transport dels exemplars (40 adults) al Centre de Recuperació de Fauna ‘La Granja del Saler’ es realitzarà la pròxima setmana amb la col·laboració de la Fundació Balearia.


La tortuga mediterrània (Testudo hermanni) és una espècie amenaçada que es troba inclosa com “En Perill d'Extinció” en les Categories mundials UICN i en el Llibre Roig dels Amfibis i Rèptils d'Espanya publicat en 2002. Legalment apareix també catalogat "En Perill d'Extinció" en el Catàleg Valencià d'Espècies Amenaçades (Decret 32/2004) i està inclosa en el Conveni internacional CITES, per al control del comerç d'espècies amenaçades, en el seu Annex II com ‘Espècie estrictament protegida’.


Es tracta d'una tortuga herbívora de mitjana grandària exclusiva del continent europeu i amb poblacions molt escasses. Les seves poblacions naturals del nucli occidental es limiten a unes poques localitats situades a Itàlia, França i Espanya. Fa unes poques dècades la situació en la península era crítica amb una única població natural coneguda en les pre-Pirineu català. Actualment la situació és més satisfactòria gràcies a la intervenció d'algunes Administracions Autònomes que han creat nous nuclis de població a Catalunya, Illes Balears i País Valencià.


Font i foto tortuga: WEB Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge. Foto de Rafa Muñoz.

Etiquetes de comentaris: , , , , ,

17 d’octubre 2007

CURSO LA BIODIVERSIDAD Y LA CRISIS AMBIENTAL

Conservación de la biodiversidad en el marco de la crisis ambiental global

CURSO EN VALÈNCIA

UNIVERSIDAD INTERNACIONAL

MENÉNDEZ PELAYO



DIRECTORES
Javier Calzada Samperio
Dpto. Biología Ambiental y Salud Pública Universidad de Huelva
Miguel Delibes de Castro
Estación Biológica de Doñana Consejo Superior de Investigaciones Científicas

Fecha: 05/11/2007 al 08/11/2007
Código: 70028
Sede: Valencia
Precio: 123 €

Somos cada vez más conscientes de que el Planeta Tierra está sometido a una crisis ambiental global que puede afectar en breve plazo, si no está afectando ya, al bienestar del conjunto, o de una parte sustancial, de la humanidad. Esta crisis se manifiesta, entre otras cosas, como cambio climático, contaminación, destrucción del paisaje, alteración de los ciclos biogeoquímicos, desertificación, escasez de recursos básicos, pérdida de biodiversidad, etc.

La pérdida de biodiversidad es a la vez consecuencia y causa de los restantes problemas ambientales, al estar todos relacionados entre sí. Con una diferencia: antes o después, casi todos los cambios en el ambiente tienen arreglo, pueden marchar hacia atrás, pero la pérdida de especies no; cuando ocurre una extinción, es para siempre.

  • Organiza: UNIVERSIDAD INTERNACIONAL MENÉNDEZ PELAYO.
  • Colaboran: Iberdrola.
  • Sede de Valencia: Plaza del Carmen, 4 - 46003 Valencia. Tel. 96 386 98 00 / 02 / 04 Fax: 96 386 98 23.
  • Matrícula:
  • Créditos de libre elección: Estos cursos se convalidan como créditos de libre elección por las universidades públicas de la Comunidad Valenciana y la Universidad CEU-Cardenal Herrera
  • Precio: 123,00 €
    - 50% de descuento para estudiantes de primer y segundo ciclo, así como en programas de doctorado de cualquiera de las universidades públicas de la Comunidad Valenciana
Información y matrículas en:

http://www.uimp.es/docs/sedes/valencia/programas/7028.htm



Etiquetes de comentaris:

15 d’octubre 2007

JORNADES AL VOLTANT DE L'ESCATERET


CONVOCADES PEL PARC NATURAL DE LA SERRA GELADA.

Des del Parc Natural de la Serra Gelada i el seu entorn litoral tenim el plaer de convidar-los a la Jornada sobre el Escateret en el Parc Natural, que se celebrarà el pròxim dia 16 d'Octubre.

“El Paiño” o Escateret, petita au marina triada au de l'any 2007 per SEO/Birdlife, està íntimament lligat a la història i declaració del nostre parc al contar amb importants colònies en la Illa de Benidorm i illot de la Mitjana.

Aquesta jornada està enclavada dintre del conjunt d'activitats que des de l'oficina tècnica del Parc Natural estem realitzant per a celebrar aquesta elecció.

Tindrà lloc en la Casa del Fester (c/ La Biga,3) de Benidorm, a les 09:30 hores.



Foto de web de la Conselleria de Medi Ambient, de la pàgina del Parc Natural de la Serra Gelada.



La Serra Gelada acull una de les majors colònies d’escateret al Mediterrani


La Conselleria de Medi ambient estudia la població de l’Illot de Benidorm des de fa 15 anys



València (16-10-07).- El Parc Natural de la Serra Gelada alberga una de les majors poblacions reproductores d’escateret (Hydrobates pelagicus) de tot el mar Mediterrani, amb més de 600 parelles, segons ha assegurat hui el director d'aquest espai natural protegit, Eduardo Mínguez.


Mínguez ha fet aquestes declaracions amb motiu de la Jornada “L’Escatert al Parc Natural de la Serra Gelada. Tasques per a la seva conservació” que es va realitzar a la Casa del Fester de Benidorm. Aquesta jornada ha estat organitzada per la Conselleria de Medi ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, a través del propi Parc Natural, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Benidorm.


El director d'aquest Parc Natural ha explicat que aquesta espècie està definida com “vulnerable” pel catàleg Valencià de Fauna Amenaçada i com “d'interès especial”, segons el Catàleg Nacional. De fet, a la Comunitat Valenciana existeixen solament tres nuclis on l’escateret es reproduïx: al Parc Natural de les Illes Columbretes, a la Illa de Tabarca i a la Serra Gelada, concretament en l’Illot de Benidorm i en l’Illa Mitjana.


DOCUMENTS (pàgina WEB Conselleria de Medi Ambient):


¿Qué hacemos en el Parque por el Escateret? Eduardo Mínguez. Director PN Serra Gelada.
Accés al document.


Distribución en la Comunidad Valenciana. Irene Pérez. UMH
Acces al document.

¿Son suficientes 15 años en el seguimientode la Illa de Benidorm? Ana Sanz. IMEDEA-UMH
Accés al document.


Colaboración con el estudio del Paiño. , José Santamaria. SEO-Alicante i Blau.
Accés al document.




Etiquetes de comentaris: , , ,

12 d’octubre 2007

CURS DE CONSUM I MEDI AMBIENT


Curs de Consum i Medi ambient

Data: Del 20 al 21 d'octubre de 2007.

Lloc: Venta Mina

Autovia A-3 Madrid-València, Km. 311 .

C.P. 46360 BUNYOL

València

Telf. 962 50 30 54.

Matrícula: 35 €, que inclou:

- Participació en el programa de treball

- Materials de treball

- Pernocta del dissabte en el CEMACAM Venta Mina (lliteres en dormitoris comunitaris) .

– Pensió completa.

Incripcions: ServiCAM (902 444 300)

PROGRAMA

Dissabte 20.

09.30 h Recepció i lliurament de material de treball.

10.00 h Obertura del curs i sessió preliminar.

10.30 h Consum i medi ambient. Criteris ambientals i socials.

11.30 h Pausa-cafè (Comerç just).

12.00 h Itinerari ambiental: 'La petjada ecològica'.

14.00 h Menjar. 16 h El carro de la compra (I). Dinàmiques sobre consum.

18.00 h Pausa-cafè (comerç just).

18.30 h El carro de la compra (II). Tallers multimèdia.

21.00 h Sopar.

22.30 h Cinefórum.

Diumenge 21.

09.00 h Desdejuni.

09.45 h Taller: Comerç Just.

11.15 h Agricultura Ecològica. Esmorzar ecològic

12.00 h Consum responsable: Per un nou estil de vida.

13.00 h Posada en comú i cloenda del curs.

Etiquetes de comentaris: , ,

11 d’octubre 2007

10 ANYS DE MEDI AMBIENT


Vos convidem a una trobada per a parlar de 10 anys de canvis ambientals a la Comunitat Valenciana. Un moment per a celebrar el 10 aniversari del programa Medi Ambient de Punt 2 de Televisió Valenciana.




Auditori Joan Plaça, Jardí Botànic de València.

C/ Beat Gaspar Bono núm. 2, València.

Dijous, 18 d’octubre, a les 18.00 h.



Projecció programa especial “10 anys de Medi Ambient”. Taula redona i col.loqui d’una dècada de canvis ambientals.

Modera: Fèlix Tena, coordinador del programa Medi Ambient.

Ponents:

Antoni Aquilella, director del Jardí Botànic de València; Juan Jiménez, cap del Servici de Conservació de Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient; Joan Castany, director Grup Au d’Ornitologia i educador ambiental, Bernabé Moya, director Departament Arbres Monumentals de la Diputació de València, Rafa Pardo, president d’Acció Ecologista Agró.

Etiquetes de comentaris: , ,

10 d’octubre 2007

I CONGRÉS DE FAUNA CASTELLONENCA.


L'Ajuntament de Castelló i el Grup Au d’Ornitolgia presenten el:

“I Congrés de fauna castellonenca”

Per a divulgar la fauna de Castelló, El Planetari acollirà els dies 19, 20 i 21 d'octubre el “I Congrés de Fauna Castellonenca” amb la finalitat de donar a conèixer a tota la ciutadania la fauna del terme municipal, segons va explicar el regidor de Sostenibilitat, Gonzalo Romero, en el transcurs de la presentació d'aquesta iniciativa, acompanyat per Joan Castany, representant del Grup Au d'Ornitologia, organitzador de l'esdeveniment.

El Congrés permetrà conèixer de prop bona part de les experiències que s'estan portant a terme en Castelló a nivell d'investigació sobre fauna.

Aquest Congrés contarà amb 21 ponències sobre la fauna i dues taules rodones, coincidirà amb les activitats mediambientals conduïdes pel Grup Au, que es desenvoluparan en els col·legis de Castelló que ho sol·liciten.

Gonzalo Romero va recordar que en l'any 2005, Castelló va rebre les trobades de anellament a nivell nacional i en el 2006 es va realitzar el “I Congrés Internacional sobre el projecto Piccole Isole”, gràcies a la participació de Les Columbretes en programes anteriors.

Joan Castany va presentar el programa del Congrés que tindrà lloc en el Planetari de la ciutat a partir del 19 d'octubre. L'acte inaugural serà a les 18.00 hores amb la conferència a càrrec de Miguel A. Monsalve sota el títol “Rates penades als coves de la província de Castelló”.

A les 19.00 hores serà Alberto Sendra el que parle sobre la “Fauna cavernícola en la província de Castelló”.

A les 19.30 hores Juan Jiménez impartirà una conferència sobre ”Les Lludries mediterrànies a la vora de l'extinció. El cas de Castelló”.

A les 20.00 hores, es celebrarà una taula rodona sobre “Espècies en perill d'extinció: gestió i conservació”, en la qual intervindran el periodista Abel Campos; Juan Jiménez, representant de l'Administració de Conselleria de Medi ambient; Paco González, del Gecen; i Miquel Llençat, del Grup Au.

El dissabte, dia 20 d'octubre, tindran lloc altres xerrades a càrrec de Manuel Saura i Joan Castany.

Ponència “Fauna equínida al Maestrat. Cretaci Inferior” a càrrec de Francesc Mesquita.


Ponència “Introducció als ostràcodes castellonencs” per Manuel Castellote.

Ponència “Cetacis a la província de Castelló” per Juan Eymar.

Ponència “Tortugues marines a la província de Castelló” per Isabel de la Torre i María Teresa Vicente.

Ponència “Poblacions de ciprinodòntids al Parc natural del Prat de Cabanes i de Torreblanca: Fartet i Samaruc

Ponència a càrrec del Grup Ecologista de Vilafranca, “Seguiment de Capra Hispànica al barranc de la Foz”.

Diumenge, dia 21 d'octubre, a partir de les 10.00 hores.

Conferència “Situació de l'àguila de panxa blanca a la província de Castelló”, per Josep Bort.

Ponència “Pas de rapinyaires pel Parc Nacional del Desert dels Palmes”, per Vicent Esteller.

Ponència “Presència de passerinformes palustres a tres desembocadures de rius castellonencs” per Joan Castany.

Ponència “Seguiment de caixes niu al Parc Natural de la Serra d'Espadà” per Jorge Avançat.

Ponència “Seguiment d'aus al Mas dels Pedroses (Llucena)” per Bienvenida Garcés.

Ponència “Seguiment d'aus a la Murtera (Onda)” a càrrec de José A. Martínez.

Ponència “Anellaments al Prat de Penyíscola” per Joan A. Muyas.

Més informació i contacte amb <grupau@ono.com>

Etiquetes de comentaris: , ,