SVO CONSERVACIO I ACTIVITATS

Pàgina dedicada a la divulgació de les activitats de la Societat Valenciana d'Ornitologia i de la resta de grups amics. Notícies i convocatòries ecologistes del País Valencià i els problemes de conservació que patim.

19 d’octubre 2007

TORTUGES MEDITERRÀNIES A LA SERRA D'IRTA



La tortuga mediterrània es va extingir a la Comunitat Valenciana.


Tortuga mediterrània (Testudo hermanni)


La Conselleria
de Medi ambient confirma ara la reproducció de la Tortuga
mediterrània en la Serra d'Irta, Castelló.


En la Serra d'Irta es realitzen re-introduccions des de 2002. Els exemplars d'aquesta espècie, catalogada en perill d'extinció, són criats en captivitat a La Granja del Saler



València (13-10-07).- La Conselleria de Medi Ambient ha confirmat la reproducció d'exemplars de tortuga mediterrània a la Serra d’Irta amb la localització d'ous i joves. De moment, aquest Parc Natural i el del Desert dels Palmes, són els únics punts de la Comunitat Valenciana en els quals habiten poblacions estables d'aquesta espècie protegida.


La Generalitat va iniciar el projecte de re-introducció de la tortuga mediterrània amb la reproducció d'exemplars en captivitat. A l'any 1999 es va iniciar una segona fase de aclimatació per a introduir-les en el Desert dels Palmes. La finalitat era valorar l'adaptació de les tortugues a la zona per a plantejar posteriors alliberaments, ja que aquesta serra es va considerar el límit més meridional de la seva antiga distribució.


Després de l'èxit d'aquesta fase, en la qual es va comprovar la perfecta adaptació dels exemplars, inclosa la seva reproducció, es va realitzar una segona fase d'alliberament en 2002, que també es va considerar un èxit per les dades obtingudes supervivència, d'augment de pes i desplaçaments de les tortugues alliberades.


En 2005 i després d'aquesta reintroducció es va decidir continuar amb el projecte en altra serra litoral de la província de Castelló, la Serra d'Irta. En aquesta zona s'han realitzat un total de 124 soltes. Durant aquestos tres anys s'han instal·lat emissors per al seu seguiment en el camp. Cada setmana es localitzen les tortugues marcades i es prenen mesures biomètriques i el seu pes, per a comprovar la seva adaptació al medi.



Serra d'Irta, Castelló, juliol 2006.


Els resultats encara que no són definitius indiquen que els exemplars alliberats estan aclimatant-se correctament. Està previst que en pocs mesos es realitze un nou alliberament amb exemplars procedents de les instal·lacions de reproducció de tortugues que el Govern Balear gestiona en l’Illa de Mallorca. El transport dels exemplars (40 adults) al Centre de Recuperació de Fauna ‘La Granja del Saler’ es realitzarà la pròxima setmana amb la col·laboració de la Fundació Balearia.


La tortuga mediterrània (Testudo hermanni) és una espècie amenaçada que es troba inclosa com “En Perill d'Extinció” en les Categories mundials UICN i en el Llibre Roig dels Amfibis i Rèptils d'Espanya publicat en 2002. Legalment apareix també catalogat "En Perill d'Extinció" en el Catàleg Valencià d'Espècies Amenaçades (Decret 32/2004) i està inclosa en el Conveni internacional CITES, per al control del comerç d'espècies amenaçades, en el seu Annex II com ‘Espècie estrictament protegida’.


Es tracta d'una tortuga herbívora de mitjana grandària exclusiva del continent europeu i amb poblacions molt escasses. Les seves poblacions naturals del nucli occidental es limiten a unes poques localitats situades a Itàlia, França i Espanya. Fa unes poques dècades la situació en la península era crítica amb una única població natural coneguda en les pre-Pirineu català. Actualment la situació és més satisfactòria gràcies a la intervenció d'algunes Administracions Autònomes que han creat nous nuclis de població a Catalunya, Illes Balears i País Valencià.


Font i foto tortuga: WEB Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge. Foto de Rafa Muñoz.

Etiquetes de comentaris: , , , , ,